Te placuszki są wspaniale lekkie i puszyste, za sprawą białka ubitego na pianę, które więzi rozprężające się w czasie smażenia powietrze w bąbelkach swojej struktury. Oczywiście po zdjęciu z patelni placki trochę opadną. Podane na gorąco prosto z patelni są świetne, ale nawet po ostygnięciu zyskują inne walory, szczególnie jeśli w masę wmieszałeś jagody goji. Placuszki w tym przepisie są lekko słodkie, ale tę samą bazę możesz zastosować do słonych placuszków, które możesz zaserwować z awokado, kolendrą i np. wędzonym na ciepło łososiem.
4-6 porcjI
Składniki:
350g świeżej ricotty (ricotta fresca w Auchan na dziale Serów)
125ml maślanki (pół szklanki)
3 jajka, zółtka i białka osobno
1 łyżka drobnego cukru albo ksylitolu
75g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do opieczenia
Szczypta soli
Jogurt grecki/naturalny
4 łyżki jagód goji namoczonych w wodzie
Syrop klonowy - opcjonalnie
Borówka amerykańska, Miechunka (Physalis), Maliny
Nasiona Chia
Sposób przygotowania:
- Połącz ricottę, maślankę, żółtka i cukier w misce – wymieszaj dokładnie
- Przesiej mąkę przez sitko + proszek do pieczenia + sól – wymieszaj z mokrymi składnikami.
- Ubij na prawie sztywno pianę z białek.
- Wmieszaj pianę do masy serowej w 2 częściach – dodaj 1 łyżkę piany i energicznie wymieszaj z masą, aby ją rozluźnić, pozostałą część piany wmieszaj delikatnie metalową łyżką.
- Smaż placuszki na non-stick patelni, z odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego.
- Opcjonalnie - możesz do masy serowej dodać 2 łyżki namoczonych jagód goji przed smażeniem.
- Usmażone placuszki możesz podawać od razu albo przechować w lodówce lub zjeść na zimno jako drugie śniadanie lub lunch, z owocami i jogurtem.
Sposób podania: podaj 2 placuszki na porcję, na ciepłym talerzyku. Na placuszkach ułóż łyżkę gęstego jogurtu, borówki, jagody goji i posyp nasionami chia.