Te placuszki są wspaniale lekkie i puszyste, za sprawą białka ubitego na pianę, które więzi rozprężające się w czasie smażenia powietrze w bąbelkach swojej struktury. Oczywiście po zdjęciu z patelni placki trochę opadną. Podane na gorąco prosto z patelni są świetne, ale nawet po ostygnięciu zyskują inne walory, szczególnie jeśli w masę wmieszałeś jagody goji. Placuszki w tym przepisie są lekko słodkie, ale tę samą bazę możesz zastosować do słonych placuszków, które możesz zaserwować z awokado, kolendrą i np. wędzonym na ciepło łososiem.

4-6 porcjI

Składniki:

350g świeżej ricotty (ricotta fresca w Auchan na dziale Serów) 

125ml maślanki (pół szklanki)

3 jajka, zółtka i białka osobno

1 łyżka drobnego cukru albo ksylitolu

75g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do opieczenia

Szczypta soli

 

Jogurt grecki/naturalny

4 łyżki jagód goji namoczonych w wodzie

Syrop klonowy - opcjonalnie

Borówka amerykańska, Miechunka (Physalis), Maliny

Nasiona Chia

 

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ricottę, maślankę, żółtka i cukier w misce – wymieszaj dokładnie 
  2. Przesiej mąkę przez sitko + proszek do pieczenia + sól – wymieszaj z mokrymi składnikami.
  3. Ubij na prawie sztywno pianę z białek.
  4. Wmieszaj pianę do masy serowej w 2 częściach – dodaj 1 łyżkę piany i energicznie wymieszaj z masą, aby ją rozluźnić, pozostałą część piany wmieszaj delikatnie metalową łyżką.
  5. Smaż placuszki na non-stick patelni, z odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego.
  6. Opcjonalnie - możesz do masy serowej dodać 2 łyżki namoczonych jagód goji przed smażeniem.
  7. Usmażone placuszki możesz podawać od razu albo przechować w lodówce lub zjeść na zimno jako drugie śniadanie lub lunch, z owocami i jogurtem.

Sposób podania: podaj 2 placuszki na porcję, na ciepłym talerzyku. Na placuszkach ułóż łyżkę gęstego jogurtu, borówki, jagody goji i posyp nasionami chia.