ZJAPONIZUJ SWOJE POSIŁKI. Hmm... No tak, lepiej brzmi po angielsku. Puryści językowi lepiej nie wchodźcie na tę stronę, bo dualizm lingwistyczny na dobre tu zagościł. Właściwie, kiedy gotuję, to myślę po angielsku. W pozostałych przypadkach po polsku. Angielski jest o wiele bardziej precyzyjny i różnorodny w nazywaniu procesów i czynności w kuchni.

Zjaponizuj swoje posiłki, to po prostu namowa do przygotowywania i spożywania posiłkow w małych ilościach, bardzo różnorodnie, dużo warzyw, sosów i trochę białka zwierzęcego. Jak widać, to ma sens, bo Japończycy żyją długo i nie chorują jak Europejczycy czy Amerykanie. Inna sprawa, że Japonki nie mają ochoty na macierzyństwo, i społeczeństwo się w tempie dramatycznym starzeje.

W cyklu "Japanize your Meals" proponuję Zielone Warzywa z Sosem z Prażonego Sezamu i Tuńczyka smażonego w skorupce z Chia.

Japoński Sos z Prażonego Sezamu                                                                                       

To niezwykle różnorodny w zastosowaniach sos bazowany na japońskich smakach, w tym smaku piątym - czyli Umami, głównie za sprawą dashi i sosu sojowego. Świetnie komponuje się z surowym tuńczykiem lub lekko ściętym (Eng.: seared) na gorącej patelni. Najlepszy z intensywnie zielonymi warzywami.

 Składniki: (200ml sosu)

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka oleju z orzechów ziemnych

150ml sosu sojowego (shoyu)

2 łyżki Mirin (Japońskie słodkie wino ryżowe)

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka Dashi (sproszkowany rybny bulion japoński)

1 łyżeczka posiekanej drobno czerwonej chilli

100ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Uprażyć na suchej patelni ziarna sezamu. 
  2. W robocie kuchennym (Malakser) lub w moździeżu rozetrzeć sezam z olejem sezamowym i olejem z orzechów na grudkowatą pastę.
  3. W garnku połączyć wodę, dashi, chilli, sos sojowy i cukier – podgrzać i rozpuścić cukier mieszając.
  4. Połączyć płyn z sezamową pastą. Przełożyć do słoika i do lodówki. Sos jest najlepszy po 1-2 dniach.
  5. Opcjonalnie – można dodać również starty czosnek i/lub imbir dla intensywnego aromatu.

BLANCHED & SHOCKED, czyli jak ugotować Intensywnie Zielone Warzywa

Skladniki (4 porcje): 

2 garści zielonej fasolki szparagowej

1 op. mrożonego bobu / lub 400g swieżego młodego bobu

Zielony groszek mrozony 200g

8 mini-cukinii

1 ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty 

Oliwa z oliwek, sos sojowy, sól i pieprz

2 steki z tuńczyka o grubości 2,5cm, nasiona chia lub sezam, świeża kolendra

Sposób przygotowania:

A propos BLANCHED & SHOCKED: tak właśnie w kuchniach restauracyjnych otrzymuje się intensywnie zielone warzywa po ugotowaniu - są najpierw blanszowane, i natychmiast "szokowane" w lodowatej wodzie - to utrwala ich piękną, soczystą zieleń. 

Zagotuj wodę z solą w garnku. Przygotuj obok miskę z lodem(dużo) i wodą. Gotuj fasolkę ok. 5 minut i natychmiast przelóż łyżką cedzakową na 30 sekund do miski z lodem. Odsącz i odstaw do dużej miski. Podobnie bób i groszek. Bób i groszek mrożony są już wstępnie podgotowane, wystarczy im 2-3 minut we wrzątku.

Bób ugotuj w tej samej wodzie na końcu – ok. 3-5 minut w zależności od wielkości (im młodszy tym delikatniejszy i mniejszy). Zszokuj w lodowatej wodzie. Obierz bób z łupinek. Przełoż do miski razem z fasolką i groszkiem.

Cukinie przekrój wzdłuż na poł, podsmaż szybko na rozgrzanej patelni na oliwie, tuż przed przygotowaniem tuńczyka.

Zielone warzywa doprawić solą, pieprzem i czosnkiem (opcjonalnie), wymieszać delikatnie z Sosem Sezamowym ogrzanym do temperatury pokojowej. 

Świeżego tuńczyka pokroić w kostkę 2,5cm, obtoczyć w nasionach chia wymieszanych z solą, smażyć na gorącej patelni dosłownie 5 sekund z każdej strony. Skropić sosem sojowym.

Podawać jak na zdjęciu :-)