BATON FUNKCJONALNY

Najlepiej służy nam to, co najmniej przetworzone. Przetworzone - to słowo straszy prawie wszystkich, ale już nie wszyscy wiedzą, o co w sumie chodzi. Co to jest to "przetwarzanie"? Wszystko, co zrobimy sami, albo: producent żywności lub kucharz w zakładowej stołówce, z surowym produktem. Surowiec - to on ma wszystkie, synergicznie skomponowane przez naturę właściwości i skład. Przez gotowanie, moczenie, kiszenie, wędzenie itd. zmieniamy jego właściwości. Czasem z korzyścią dla nas. Częściej ze szkodą.

Dlatego jeśli już wybierasz orzechy, nasiona, owoce, ziarna, tłuszcze roślinne - NIE PRZETWARZAJ ICH. Połącz wszystkie składniki, "uklep", zlep i poczekaj aż stężeją.  A potem zjedz pewien tego, że nie uronisz żadnego cennego składnika z tego funkcjonalengo pożywienia naszych przodków. 

Składniki:

MIX suchy: migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, słonecznik, siemie lniane - po garści, płatki kokosa eco, kruszone surowe kakao - po 1 łyżce. Każdy ze składników surowy (nie prażony, nie solony). Dla lekkości można dodać owies ekspandowany - garść.

MIX mokry: 4 łyżki nasion chia zalanych wodą, 8 daktyli pokrojonych (bez pestki), 8 miękkich suszonych fig, suszone jagody goji (2-3 łyżki) - namoczone w ciepłej wodzie. Syrop klonowy, ekologiczny olej kokosowy - podgrzany i płynny - dodać tyle, aby po połączeniu wszystkich składników całość kleiła się jak glina. Czekolada 70%. Liofilizowana żurawina.

Metoda: wszystkie suche składniki wymieszać. Namoczyć nasiona chia, jagosy goji, figi i daktyle - wymieszać. Połączyć z suchym mixem. Dodać syrop klonowy i olej kokosowy, tyle, żeby skleić wszystkie skladniki. Uformować w płaskiej formie warstwę ok. 2,5 - 3cm. Przykryć papierem do pieczenia i ugnieść, wyrównując np. ciężkim rondlem. Zostawić do stężenia.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Skruszyć żurawinę wałkiem do ciasta. Zalać wierzch bloku orzechowo-owocowego czekoladą. Posypać proszkiem z żurawiny. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na batony. Gotowe.