Nie każdy może pozwolić dziś sobie na leniwe śniadanie do łóżka, ale przed nami weekend noworoczny i mozesz sobie na to lenistwo zasłużyć. Już teraz przygotuj składniki do np. pysznych, lekkich i aromatycznych Jajek Bain Marie, czyli gotowanych w kąpieli wodnej, a la Florentine - ze szpinakiem, serem i gałką muszkatołową. Albo puszyste Placki Szkockie, które możesz usmażyć dzień wcześniej i przechować w lodówce lub zamrozić, a tuż przed podaniem podgrzać na patelni pod przykryciem z odrobina wody, żeby para ogrzała i spulchniła placuszek. Owoce i pralinę orzechową do placków również przygotuj wcześniej. A potem zaserwuj do łóżka komuś, kogo naprawdę lubisz.

Ja serwowałam nie do łóżka, ale przed kamerą w programie TVP2 Pytanie na Śniadanie - obejrzyj tutaj.

Fotosy Radek Nawrocki

 

JAJA GOTOWANE BAIN MARIE ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

4 Porcje

  • 250g świeżego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyzeczki startej gałki muszkatołowej                                                                                                           3 łyżki śmietany 36% lub 22%
  • 1 łyżka startego sera parmezan
  • 4 jajka
  • 2 grube kromki chleba na zakwasie                                                                                                        

WYKONANIE:

1. Na patelni roztopić masło
2. Szpinak op
łukać i dobrze osączyć na sicie
3. Czosnek posieka
ć drobno albo zetrzeć

4. Podsmażyć czosnek na maśle, usunąć kiedy uwolni aromat
5. Dodać szpinak i poddusić, aż zmięknie, jeśli jest dużo soku - odsączyć
6. Dodać śmietanę, parmezan i gałkę muszkatołowa, doprawić solą i pieprzem, zdjąć patelnię z ognia (można to przygotować wcześniej i przechować w lodówce)
7. Do 4 s
łoiczków nałożyć kremowy szpinakl, zostawiając w środku zagłębienie na jajko
8. Wbi
ć po jednym jajku do każdego słoiczka, zakręcić lekko

9. Ułożyć słoiczki w garnku, zalać wrzątkiem do 2/3 wysokości słoiczków, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu 10-12 minut w zależności od wielkości jajek.

10.W tym czasie przygotowac grzanki z chleba, pokrojonego na „żołnierzyki”, czyli slupki o grubości 2,5 x 2,5 cm - podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy lub masła, z każdej strony.

11.Ugotowane jajka będą miały delikatnie ścięte białko i miekkie żółtko - obserwować czujnie.

Sposób podania: Słoiczki umieścić na talerzykach, osobno podać grzanki.