ZUPY mniam mniam

Jako dzieci najczęściej grymasimy, kiedy na stół wjeżdża zupa. Szpinakowa ląduje na ścianie, a marchewkowa na spodniach taty. Po jakimś czasie coś się zmienia i to o 180 stopni. Okazuje się, że w zupie można zawrzeć cały wszechświat. Kolory, smaki, konsystencje, aromaty, zioła i przyprawy sprawiają, że czujemy się z zupą w misce bardzo komfortowo. Chociaż „zupa” brzmi skromnie i tak jakoś nieadekwatnie, to oddaję Jej całą sekcję, bo kreatywnie można tu naprawdę zaszaleć.

KREM Z TOPINAMBURA Z GRZYBKAMI ENOKI

KREM Z TOPINAMBURA Z GRZYBKAMI ENOKI

AZJATYCKA ZUPA KREM Z DYNI HOKKAIDO I MARCHEWKI

AZJATYCKA ZUPA KREM Z DYNI HOKKAIDO I MARCHEWKI

bulion z ogonów wołowych z jajkiem w koszulce i warzywami 

bulion z ogonów wołowych z jajkiem w koszulce i warzywami 

chłodnik z avocado i ogórka z kwiatem ogórecznika

chłodnik z avocado i ogórka z kwiatem ogórecznika

krem z topinambura z grzybkami enoki

Zanim puree z topinambura stanie się zupą, mamy szansę zdecydować, że jednak zostanie gorącą przystawką z wybranymi dodatkami o chrupkiej teksturze.

Przepis na purree jest bardzo prosty:

1kg topinambura, 1 duża cebula, 1 duży ziemniak, 1 ząbek czosnku, 0,5l bulionu z kurczaka, sól i dużo pieprzu, 100-200ml śmietany 36%.

Obrać bulwy (trzymać w wodzie z cytryną), pokroić w kostkę. Zeszklić posiekaną cebulę na oliwie i maśle. Dodać czosnek, topinambur i ziemniaka, podsmażać krótko, dodać bulion, gotować, aż bulwy będą miękkie. Zmiksować na gładkie puree. doprawić sola, pieprzem i śmietaną.