CHEF MEDYK

NIECH POKARM BĘDZIE TWOIM LEKIEM, A LEKARSTWO TWOIM POKARMEM

Hipokrates przewraca się w swoim grobowcu, bo coraz częściej „jedzenie” na półkach sklepowych jest bardziej toksyną niż pożywieniem. Proste cukry i tłuszcze trans w wysoko przetworzonych produktach, to główni winowajcy epidemii tzw. chorób cywilizacyjnych - cukrzycy, otyłości, nadciśnienia, nowotworów czy hipercholesterolemii odpowiedzialnej za zawały serca i wylewy. Na alarm biją naukowcy, biolodzy i lekarze badający wpływ tego, co jemy, na prawidłowe działanie ludzkiego organizmu, ale zamknięci w laboratoriach są ledwie słyszalni w informacyjnym szumie, zdominowanym przez reklamę producentów tej właśnie fałszywej żywności. Czy coś możemy zrobić? Tak! Bardzo dużo. Codziennymi wyborami produktów nieprzetworzonych, od w miarę możliwości przetestowanych dostawców, czyli świeżych owoców i warzyw, ekologicznego mięsa, jaj i mąki, ryb ze zrównoważonych połowów, możemy stopniowo wypierać złe jedzenie ze sklepów. Przetworzymy je w domu sami, wiedząc co naprawdę zjemy.

Jeżeli chcesz lepiej zrozumieć, dlaczego natura ma moc uzdrawiania, to jest szansa, że te lekcje zmienią na dobre obraz twojej lodówki (i szafy).

Czosnek, por, cebula, kapusta, rozmaryn, tymianek, bazylia, grzyby: boczniak, shiitake, enoitake, korzeń imbiru, kurkuma, maliny, jagody, jeżyny, brokuły, niemodyfikowana soja, zielona herbata - to armia antyoksydantów, która będzie cię chronić przed nowotworem.

Komosa (quinoa), pieczywo wieloziarniste, ekologiczne jaja i mięso, ryby, szczególnie tłuste, oliwa z oliwek - powinny być dodatkami do warzyw, a nie odwrotnie.

Zakazywany często ziemniak ma bardzo wielkie znaczenie w profilaktyce niektórych nowotworów, nie mówiąc o przysługach jakie oddaje układowi trawiennemu. Trzeba jednak go odpowiednio przyrządzić, aby uzyskać zbawienny likopen.

Z kolei topinambur, karczoch, cykoria, szparagi, pasternak, skorzonera, pełne ziarno pszenicy, żyta i owsa to kultowe produkty w menu naszych pożytecznych kolonii bakterii - zasiadają one z nami do stołu przy każdym posiłku, ale czasami nic nie dostają na swoje maleńkie talerzyki. Warto o nich pamiętać planując menu, bo bez nich nie przeżyjemy nawet jednego dnia.

 

 

co poda chef medyk 

A zanim poda na stół, to ekologicznie oczyści i wypoleruje miedziane garnki, w 100% jadalną pastą.