chleb nasz powszedni?

W czasach kiedy coraz więcej ludzi ma jakiś stopień nietolerancji glutenu, biblijny chleb powszedni nim być przestaje. Jeśli jednak masz szczęście i zaliczasz się do osób nie tylko czerpiących radość z jedzenia chleba z masłem, lubisz delikatne bułeczki z jedwabistym parfait z wątróbki, i nie masz problemów z glutenem - mogę ci zaoferować wiele porywających lekcji z mąką pszenną, orkiszową, żytnią w rolach głównych.

Chleb to zasadniczo mąka, woda, drożdże i sól, ale nie tylko. Jest wiele odmian wzbogaconych formuł, kiedy do podstawowego ciasta dodaje się tłuszcz - oliwę lub masło, a zamiast części wody stosuje się piwo, maślankę, mleko czy sok z buraka.

Chleb na zakwasie nie idzie na kompromis i żeby go dobrze przygotować potrzebne są długie godziny, a konkretnie 28. W tej sytuacji chleb na zakwasie nie mieści się w programie 4-godzinnym, więc skupimy się na chlebach szybkich - bułeczki, chleb z sodą, flatbreads, placki chlebowe, fougasse, puff balls, a nawet pizzę.

Brioche